Bir Soru - Bir Cevap
BAHÇE KURMA
AŞILI CEVİZ BAHÇESİ TESİSİ

CEVİZ FİDANI SECİMİ ;İki üç yaş, 100-150 cm boyda, aşılı ceviz fidanlarından, soğuklara dayanıklı yan, dal verimi olan CHANDLER VE FERNOR ÇEŞİTLERİ İLE AŞILI CEVİZ BAHÇESİ KURULUR. TOZLAYICI ÇEŞİTİ FERNETTEDİR.
 
Ceviz fidanı dikmeden önce, kargodan alınan fidanların 3-5 cm kök budaması yapılıp2-3 saat suda bekletilir, aşı yeri dışarıda kalacak şekilde dikilip ayak ucu ile çiğnenip, 20 lt can suyu verilir.Fidan yanına 1-2 ad. İşaret sırığı dikilir.
 
1)Cevizin Toprak İstekleri:

Ceviz ağacı kökleri derine inen kuvvetli kazık kök yaptığından su seviyesi derinde olan geçirgen derin toprakları sever.Meyilli arazilerin tabanında erozyon sunucu milyonlarca yılda oluşmuş alüvyon topraklarda,akarsuların kenarlarındaki kumlu çakıllı geçirgen topraklarda daha iyi yetişip verim verir.Arazinin erozyona uğrayıp toprağı zayıf yerlerinde ise badem yetiştirilmesi uygundur.Ceviz bahçesi olarak seçilen yerin 1-2 metre altında sabit su yada kaya tabakası olmamalıdır.
Image 
2)Yer Seçimi:

Vadilerde hava akımı ve don olayı olabileceğinden söğüt ağaçlarının yetiştiği dere içleri ve çukur yerler seçilmemelidir.Bu tür yerlerde kuzey rüzgarlarını kesmek için sık aralıklı ağaç perdesi dikilebilir.
Image
3)Aşıl Ceviz Bahçesi oluşturma:


   Kapama bahçe oluşturulacak yer seçildikten sonra ( sert arazi ise Nisan ayında 50-60 cm derinlikte dip patlatan çekilebilir )pulluk ile derin sürülüp tırmık çekilerek düzeltildikten sonra tarla kenarlarından 5 m. ceviz araları da 6x6 veya 7x7 olacak şekilde işaret çubuğu dikilir.Bu işaretli yerlere iki el arabası toz yanmış hayvan gübresi,toprak tahliline göre 2 su bardağı inorganik gübre ve gerekli ise bir el arabası da ince kum ilave edilerek kepçe ile 100-150 cm. derinlikte eşilip karıştırılarak tekrar mezar gibi doldurulur.Tekrar  işaret çubuğu dikilir.aşılı fidanımızı buraya plastik poşetini çıkararak dikeriz ve 30 litre ilk suyunu veririz.

4)Bahçe Bakımı:

Image 
SULAMA:

İlk yıl 15 Mayıs -15 Eylül döneminde yedi gün ara ile otuz litre su verdikten dört gün sonra çapa yapılır. İkinci yılda sulama yirmi gün aralıkla yapılabilir.

BUDAMA:

Ceviz fidanımıza iyi bakar isek 2-3 yılda tepe budaması yapılacak 180 cm. yüksekliğe gelmiş olur gövde uzun bırakılır ki ağaç yaşlandığında kerestesi para etsin.180 cm den tepe kesilir ve beş göz bırakılır,80-100 yaşındaki yaşlı ağaçlar da sert gövde budamaları yapılabilir.

TOPRAK İŞLEME:

Bahçenin çok yağış aldığı nisan ayı sonunda derin pulluk ile sürüm yapılır, otlanmasına göre Mayıs ve Temmuz aylarında kazayağı (tırmık)çekilir.
Image 
GÜBRELEME:

İlkbaharda şubat-mart aylarında yarım çay bardağı üre gübresi ve bir çay bardağı DAP güpresi 2-3 yaş fidanın çevresine atılır ve çapalanır. Toprağın su tutma ve havalanma kalitesini artırmak amacı için Ekim-Kasım ayında organik toz hayvan gübresi fidana bir gaz tenekesi olmak üzere verilip toprak ile üzeri örtülür.

İLAÇLAMA:

İlk ilaçlama yapraklar fare kulağı büyüklüğüne geldiğinde Mancozep toz mantar ilacı ile yapılır.İlk ilaçlamadan 20 gün aralık ile Mancozep toz ilacın içerisine sistemik etkili Bayer Folimat sol. katılır üçüncü ilaçlama da ikinci gibi karışık yapılır..

  Yaprak altı bitlerin yaprak üstlerinde oluşturduğu parlama (şirelenme) basınçlı su ile yıkanarak ta önlenebilir.

4)Cevizin İklim İstekleri:

  İklimdeki değişiklikler sonucu ilkbahar ve sonbahar donlarından etkilenen ceviz ağaçlarında çeşit seçimi son derece önemlidir.Kışları soğuk olan bölgelerde Yalova çeşitleri yerine Kaman 1-3-5 ve Şebin çeşitlerinin tercih edilmesi gerekir.Ceviz-25, +38 C sıcaklık aralığına dayanabilir.Soğuk zararına uğramış ağaçlar sonraki yıllarda da kendini toplayamamaktadır.Ceviz ağacı sıcaklık +7 C altına düştüğünde soğuklanma uykusuna yatar2500-3500 saat uykuda kalması ürün kalitesini etkiler.

Yalova çeşitleri taze tüketildiği halde Kaman ceviz çeşitleri kurutularak 3-4 yıl depoda saklanabilir..

Standart Bir Cevizde Aranacak Özellikler

1-Bir yıl çok bir yıl az ürün vermemelidir.Her yıl muntazam meyve vermelidir.
2-Ana gözlere ilaveten yan gözlerde meyve vermelidir.
3-Randıman yüksek olmalıdır.Yani 100 kg. cevizden 65 kg. iç çıkmalıdır.
4-Verim yüksek olmalıdır.Diğer ağaçlara göre.
5-Hastalık , haşerelere dayanıklı ve sap çukuru dar olmalıdır.
6-İlkbahar ve Sonbahar donlarından etkilenmemelidir.
7-Şiddetli kış donlarına dayanıklı olmalıdır.
8-İçleri parçalanmadan tam çıkabilmelidir.
9-Sofralık cevizler beyaz ve yağ oranı yüksek olmamalıdır.
10-Kuvvetli kazık kök oluşturabilmelidir.
11-Kabukları ince olup el ile kırılabilmelidir.
12-Şekli yuvarlak olup kırma makinelerinde işlenebilmelidir.
13-Erken verime yatmalıdır.10 yaşındaki ağaç 25 kg. kabuklu ceviz verebilmeli.
14-Uzun ömürlü olup 300/500 sene yaşayabilmelidir.
15-Erken hasat edilebilmelidir.
16-Dıştan kabuğuna bakıldığında sevimli olmalıdır.
 
 
 
 
CHANDLER, FERNOR ve FERNETTE bu özelliklerin tamamını taşımaktadır.
 
ECZACI DENİZ İKİZOĞLU

 TEL: 0 386 712 26 46
  CEP: 0 505 567 61 83
 
 

 
 | � Ceviz, Ceviz Fidanı, Aşılı ceviz Fidanı, Kaman Cevizi, Kaman cevizi Fidanı, - Ak Fidancılık 2002 |