STANDART BİR CEVİZDE ARANACAK ÖZELLİKLER 1- Periodisite göstermemeli, yani bir yıl çok, bir yıl az ürün vermemeli. Her yıl muntazam meyve vermelidir. 2- Randımanı yüksek olmalı. Yani 100 Kg kabuklu cevizden en az 66 Kg. iç ceviz elde edilmelidir. 3- Verimi yüksek olmalı. Eşit koşullara sahip normal, ceviz ağaçlarına göre iç ceviz olarak 8-10 kat daha fazla ürün vermelidir. 4- Hastalık ve haşereye karşı dayanıklı olmalıdır. 5- İlkbaharda geç kalmış donlarından etkilenmemeli, normal şartlarda üç hafta geç çiçek açmalıdır. Kendi kendini dölleyebilmelidir. 6- Kabukları ince olup, elle kolayca kırılmalıdır. 7- Şiddetli kış donlarına dayanıklı olmalıdır. 8- İçleri parçalanmadan tam çıkmalıdır.
9- Sofralık cevizlerde et rengi beyaz, pürüzsüz ve yağ oranı az olmalıdır. 10- Kuvvetli bir kök sistemine sahip olmalıdır. Özellikle kurak koşullarda yaşaması için güçlü bir kazık kök oluşturulmalıdır. 11-Ana gözlere ilave olarak yan gözlerde meyve vermelidir. 12-Erken meyveye yatmalıdır. Tohumdan yetişmiş olan bir ceviz, 10 yaşında ekonomik anlamda (beher ağaç 30 kg. kabuklu ceviz) verime başlamalıdırlar. 13-Uzun ömürlü olmalı normal bakım koşullarında 300-500 sene yaşayabilmelidir. Böyle bir ağaç 300-350 kg kabuklu ürün vermelidir. 14- Erken hasat olumuna gelmelidir. Bu da taze ve turfanda olarak hem pahalı hem kolay pazarlama olanağı sağlar.

|