Kuru, kabuklu kaman cevizi satılır. Doğal, tadı ve aroması damağa uygundur.
İLETİŞİM Ecz. Deniz İKİZOĞLU Cep Tel: 0 505 567 61 83 İş Tel: 0 386 712 26 46
100 Dönüm Tarlaya Ceviz Bahçesi Yapıldığında Kazancı Ne Kadar Olur?
Ülkemizde tüketilen ceviz ve bademin % 65 i dışarıdan ithal edilmektedir, 8 yıldır yapılan destekler ile bahçe sayıları 3 kat artar iken, bu aşılı ceviz bahçelerinin standart üretime geçmeleri 6-7 yıl sonra olacaktır.İşsizliği önlemek, milli gelirimizi artırmak, dışarıya döviz ödemeyip ithalatı azaltıp, ceviz ihraçatı yapmak için aşılı ceviz bahçeleri yapmalıyız. 100 Dönüm tarlamıza 6-8m. Aralık ile 2000 aşılı ceviz fidanı diktiğimizde 10 yıl sonra her ağaçtan 35 kg kabuklu ceviz alırız.CHANDLER VE FERNOR ÇEŞİTLERİ İLE AŞILI CEVİZ BAHÇESİ KURULUR.TOZLAYICI ÇEŞİTİ FERNETTE'DİR. Ekonomik getirisi 2000 ağaç X 35 kg=70.000 kg X90TL = 6.300.000 TL gelir elde etmek mümkündür. Gelişmiş ülkelerde bu rakamın iki katı gelir elde edilir. Bu geliri ne arpa buğdaydan nede meyve sebzeden elde edebiliriz,ürettiğimiz kabuklu cevizi iki, üç yıl depolama ve pazarlama avantajı vardır. GENEL BİLGİ (Kaman Cevizi)
Ceviz ağaçları ; toprak bakımından seçici olmamakla beraber taban suyu seviyesi kışın 2,5-3m.’den yukarı çıkmayan , fazla su tutmayan gevşek, süzek, çakıllı, alüvial topraklardan hoşlanır. Cevizin kirece dayanıklılığı fazladır.Toprak PH sının 5,5-7 arası olması iyidir.Yüksek taban suyu ceviz ağacının gelişmesinin aksamasına, yaprakların damar aralarının açık yeşil, damarlarının kahverengi renk almasına , sürgün uçlarının kurumasına , bir kaç yıl içersinde de ağacın kurumasına yol açar. Kaman'da ceviz yetiştiriciliğinin tarihi, oldukça eskidir. Ancak, bilimsel yöntemlerle ceviz bahçeleri kurulması ve cevizciliğin bir sektör haline getirilmesi çalışmaları, esas olarak Kaman Belediyesi'nin 1990 yılında başlattığı Ceviz Festivali'yle ivme kazanmıştır. İlkbahar, yaz, sonbahar ayları boyunca arazi ekime hazırlanabilir. Toprak normal tava gelince pullukla derince işlenir, sonra eğimli arazilerde 7x5 metre, taban arazilerde 8x6 m. mesafe ile işaretlenir. ( Bir dekara 14-15 Çukur) Çukurlar kepçe ile en az 100-150 cm. derinlikte açılmalıdır. Derinlik ne kadar fazla olursa ceviz o kadar uzun ve kuvvetli kazık kök oluşturur. Bu da toprağın derinliğindeki sudan faydalanmayı Çukurdan çıkan toprak harman halinde çukurun başına yığılmalı, bu toprağın hacim olarak da, yarısı kadar organik gübreyi yanı başına koymalıyız. Daha sonra toprak tahliline göre hesaplanacak kimyevi gübre ile iyice karıştırılmalıdır. Açılan çukur bu karışım ile tekrar doldurularak sıkıştırılmalıdır Organik Gübrenin Özellikleri İyi çürümüş sığır, koyun gübresi, sap, saman artıkları olabilir. Keseksiz olacak, kesekli ise ezilmelidir. Toprakla homojen karışabilmelidir.Dikimden önce fidan köklerinin altına 100 g nem tutucu Qemisoyl toz serpilir. Ceviz bahçesi oluşturulurken Chandler,Fernor,Fernette tozlayıcı ile bahçe oluşturulur.
ÜLKEMİZDE CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ Ceviz kuzey yarım kürede 300-1600 deniz seviye rakımda iyi yetişir.Çin,İran,Türkiye Bulgaristan,Ukrayna, kuzey Amerika cevizin iyi yetiştiği ülkelerdir. Güney Amerika da Şili,Arjantin de sonradan aşılı Chanler çeşitleri ile ceviz ihracatı yapan ülkelerdir. Türklerin orta Asya dan gelip Anadolu ya yerleşmeleri ile birlikte yanlarında getirdikleri katık olan cevizleri Anadolu da çoğaltarak en iyi ceviz çeşitlerinin seleksiyonunu yaparak çoğaltmışlar ve 2. dünya savaşında Avrupa dan gelen kereste tüccarları 100-200 yıllık ulu cevizleri kestirip kerestesini almışlardır.Kanun ile ceviz ağacı kesilmesi yasaklansa da geç kalınmıştır.Ülkemizde tüketilen kabuklu ceviz ve bademin %65 i dışarıdan ithal edilerek döviz kaybımız olmaktadır. 8 yıldır yapılan destekler ile bahçe sayıları 3 kat artar iken, bu aşılı ceviz bahçelerinin standart üretime geçmeleri 6-7 yıl sonra olacaktır.İşsizliği önlemek, milli gelirimizi artırmak, dışarıya döviz ödemeyip ithalatı azaltıp, ceviz ihracatı yapmak için aşılı ceviz bahçeleri yapmalıyız. Petrol ve doğal gaz yokta alıyoruz.Teknolojiye yetişemiyoruz da elektronik ve teknolojik cihazları alıyoruz. Cevizi neden dışarıdan alıyoruz? Ben söyleyeyim TEMBELLİĞİMİZDEN.
Kaman ve köyleri ceviz üreticileri derneği teknik bilgi ve aşılı fidan temininde isteklilere yardım etmektedir.
Eczacı Deniz İkizoğlu Kaman ve Köyleri Ceviz üreticileri derneği başkanına başvurabilirsiniz.Tel; 0505 567 61 83
Amerikan Chandler Cevizi (7 Yaşında)
Fidanlarımız 10 lu paketler halindedir. Bu nedenle siparişler 10 ve 10'un katları olarak alınmaktadır. Ceviz Fidanı isteyenlerin bu konuya dikkat etmelerini rica ederim Sofralık kabuklu Kaman cevizi kargo ile gönderilir.
|