Bir Soru - Bir Cevap
Standart Ceviz

STANDART BİR CEVİZDE ARANACAK ÖZELLİKLER
1- Periodisite göstermemeli, yani bir yıl çok, bir yıl az ürün vermemeli. Her yıl muntazam meyve vermelidir.
2- Randımanı yüksek olmalı. Yani 100 Kg kabuklu cevizden en az 66 Kg. iç ceviz elde edilmelidir.
3- Verimi yüksek olmalı. Eşit koşullara sahip normal, ceviz ağaçlarına göre iç ceviz olarak 8-10 kat daha fazla ürün vermelidir.

Image


4- Hastalık ve haşereye karşı dayanıklı olmalıdır.
5- İlkbaharda geç kalmış donlarından etkilenmemeli, normal şartlarda üç hafta geç çiçek açmalıdır. Kendi kendini dölleyebilmelidir.
6- Kabukları ince olup, elle kolayca kırılmalıdır.
7- Şiddetli kış donlarına dayanıklı olmalıdır.
8- İçleri parçalanmadan tam çıkmalıdır.

Image    

9- Sofralık cevizlerde et rengi beyaz, pürüzsüz ve yağ oranı az olmalıdır.
10- Kuvvetli bir kök sistemine sahip olmalıdır. Özellikle kurak koşullarda yaşaması için güçlü bir kazık kök oluşturulmalıdır.
11-Ana gözlere ilave olarak yan gözlerde meyve vermelidir.
12-Erken meyveye yatmalıdır. Tohumdan yetişmiş olan bir ceviz, 10 yaşında ekonomik anlamda (beher ağaç 30 kg. kabuklu ceviz) verime başlamalıdırlar.
13-Uzun ömürlü olmalı normal bakım koşullarında 300-500 sene yaşayabilmelidir. Böyle bir ağaç 300-350 kg kabuklu ürün vermelidir.
14- Erken hasat olumuna gelmelidir. Bu da taze ve turfanda olarak hem pahalı hem kolay pazarlama olanağı sağlar.    

 Image

 

 
 | � Ceviz, Ceviz Fidanı, Aşılı ceviz Fidanı, Kaman Cevizi, Kaman cevizi Fidanı, - Ak Fidancılık 2002 |