Bir Soru - Bir Cevap
DON OLAYI
İlkbahar ve kışın sisli pusenli dönemlerinde yüksek yerlerden baktığınızda öz boylarında (söğüt yetişen dere yatakları) nem ve bulutların kısım kısım çöktüğünü görürsünüz. Buralarda sulu yaz tarımı yapılır. Meyve ağaçları buradaki özellikten çok etkilenmeyebilir. Ceviz ağacı daha nazik ve özellikli olduğundan aşırı bakımlı bahçelerde sürgün gelişimi fazla olduğundan ve odunlaşma tamamlanmadığından don olayı her yıl devam eder. Örneğin
        1-       Kaman Darı özü, Şuayip Ata’ nın bahçesi.
        2-      Kaman Başköy  Deniz İkizoğlu ‘nun bahçesi.
Ceviz bahçeleri yeri seçerken yüksek, kumsal, tabanı 8-10 metre geçirgen ve arkası dağ olan arazileri tercih etmeliyiz. Örneğin Kaman Müderris, Yelek gibi Sazak öz boyu taban arazilerdeki bahçelerdeki donun önlenmesi araştırmaları,
Don Olayı

BAHÇE: Kaman Başköy kasabası eski Karayolları bakımevi altı
SAHİBİ: Eczacı Deniz İkizoğlu ( Kaman ve Köyleri Ceviz Üreticileri Derneği Başkanı )
TOPLAM CEVİZ: 80 adet
AŞILANAN ADET: 40
DONAN AŞI: 20( Aşı altından sürdü)
DONDAN KORUMA ÇABALARI
1-Kuru talaşın hortum poşetlerle sürgün etrafına 11. ayda uygulanıp 4. ayda çıkartılması
2-Gazete ile rulo oluşturup, üzerine nem almayacak şekilde hortum poşet geçirilmesi
3-Gübre ve suyun kesilmesiyle büyümenin yavaşlatılması ve azotsuz, fosfor ve potasyum yaprak gübresi uygulaması 1. ve 2. yöntemlerde yalıtım yeterli olmamış ve poşet fidanları havasız bırakıp yakmıştır. Don oluşmuştur. 3. yöntemde fidan çevresine atılan azotlu gübrelerin kesilmesi ve 30 Haziran’dan sonra suyun azaltılması veya tamamen sulamanın bırakılması ve Haziran,Temmuz aylarında iki defa Azotsuz, fosfor ve potasyumlu yaprak gübrelerinin püskürtülmesi ile 1-2 m. Olan büyüme sürgünleri 30 cm’e indirilmiş ve odunlaşma tamamlandığından kış ve erken bahar donları önlenmiştir.

Yani bu çeşit dona müsait bahçelerde yerinde aşı gibi tabandan kesip müdahale yapılmamalıdır. Kökü kuvvetli fidan aşağıdaki sürgünün aşırı gelişmesini (2- 3 metre gibi ) sağladığından odunlaşma olmamaktadır. Odunlaşmayan bu sürgünü de izole ile korumak mümkün olmayıp donmaktadır
Image 
Bu bahçelerdeki sulama ve gübre uygulamasının kesilerek sürgünlerin 10-30 cm. arasında olması ile odunlaşmanın sağlanması gerekir.
KASIM AYINDA YAPRAK DÖKÜNCE, SÜRGÜN GÖVDESİNİN BEYAZ PİLASTİK BOYA İLE BOYANMASI OLUMLU SUNUÇLAR VERMİŞTİR.(Teşhis:Kış Güneş yanığı Dr.Sebahattin Yılmaz)
Yazın mücadele ilaçlarından antraknoz ilaçlarının yanında yaprakların şirelenerek yapışkanlaşmasına yol açan yaprak altı bit ve sineklerine de sistemik etkili FOLİMAT ilacının Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında uygulanması gerekir.
Image 
AŞILI CEVİZLERİN KORUNMASI
Don olayından korumak için fidanların güney kısmını topraktan tepe ucuna kadar 1kg beyaz plastik boya 1 kg su katılarak boyanır. Bu bayaz plastik boya fidanımızı kış soğuklarından korur.  Yaprak dökümünden sonra aşı yerinin 30-40 cm üstüne kadar gübreli yumuşak toprak ile höyüklenir kışın dondan etkilenmeyen taze aşı baharın hıdırellezden sonra dolgu toprağı aşı yeri açıkta kalacak şekilde temizlenir ve aşı ikin ci yılda odunlaşarak  iklim şarlarına uyum sağlar.Bu korumayı yapmaz isek kış donları olan bölgelerde aşı yeri donarak aşı altından piç sürgün büyür ve aşımız ziyan olur.
Ecz. Deniz İKİZOĞLU
TEMA Vakfı Kaman
Gönüllü Temsilcisi
 

 
 | � Ceviz, Ceviz Fidanı, Aşılı ceviz Fidanı, Kaman Cevizi, Kaman cevizi Fidanı, - Ak Fidancılık 2002 |