Bir Soru - Bir Cevap
Toprak tahlilinin önemi nedir ?
Toprak tahlillerinin her 4 yılda bir mutlaka yaptırılarak buna uygun gübre ve pH ayarlayıcı fumik asit veya toz kükürt uygulanmasının yapılması,pH nın 6-7 aralığında tutulmasu bitki büyümesi açısından çok önemlidir.
 
İKLİM İSTEKLERİ
Ceviz yetiştiriciliğinde genel ve mikro klima niteliğinde iklim koşulları iyi incelenmelidir. Çeşitlerin iklim gereksinimleri iyi saptanmalı ve özellikle ilkbahar geç donları yönünden risk olmamalıdır. Yüksek yaz sıcaklıkları, kış donları, sisler, yağış miktarı, yağış zamanı ve rüzgar gibi iklim olayları ceviz çeşit seçiminde  dikkate alınması gereken hususlardır.
 
 Image      
Cevizlerin iklim gereksinimlerinde, cevizin fizyolojik, morfolojik yapıları ile meyve gelişimleri dikkate alındığında oldukça kritik değerlerle karşılaşılmaktadır. Bir bölgede ceviz yetiştiriciliğini  sınırlayan en önemli faktörlerin başında ilkbahar geç donları gelmektedir. İlkbahar geç donlarının zararı yanında sonbahar  geç don zararları da ceviz yetiştiriciliğini sınırlayan faktörler arasında sayılabilir. Çok geç yapraklanan ceviz çeşitlerinde vejetasyon süresi kısa olduğu için, olgunlaşamayan sürgünlerin erken sonbahar donlarından zar arlandığı da önemli bir gerçektir.
 
 Image
İlkbahar geç donlarından en fazla zarar gören meyve çeşitlerinden olan cevizlerde, tomurcukların kapalı ancak renklendikleri dönemde 30 dakikalık bir süreç için -1Cº ye kadar dayandığı halde elma, armut, şeftali, kiraz, erik ve kayısılarda bu kritik sıcaklığın –4Cº, portakallarda ise –3Cº olduğu belirtilmektedir. Cevizlerin yine küçük meyve döneminde de -1C den sonra zar arlanmaya başladıkları belirtilmektedir. İlkbahar geç donlarından sadece dişi çiçeklerin değil erkek çiçeklerin de şiddetli zar arlandıkları bildirilmektedir.
 
 Image
Cevizin rüzgarla tozlanması nedeniyle tozlanmayı garanti altına alacak yeterli bir rüzgar ve açık hava ceviz yetiştiriciliğinde arzulanan iklim istekleri arasında bulunmaktadır. Özellikle tozlanma zamanı havaların sisli gitmesi arzulanmaz. Yine cevizlerin bakteriyel yanıklık gibi önemli bir hastalığa duyarlı olmaları yönünden vejetasyon başlangıcında aşırı nemli koşulların da sorunlar çıkartacağı unutulmamalıdır. (Karadeniz bölgesi gibi) Cevizin uygun rakım yüksekliğinde 800-1200 m dir.Ör:Kaman çevresi.
Image 
 

 
 | � Ceviz, Ceviz Fidanı, Aşılı ceviz Fidanı, Kaman Cevizi, Kaman cevizi Fidanı, - Ak Fidancılık 2002 |